Wednesday, December 31, 2008

Nieuws jaaroverzicht 2008


Vandaag is de dag om terug te blikken. Er zijn veel dingen gebeurd het afgelopen jaar en eigenlijk veel te veel om op te noemen, maar toch wil ik de nieuwsfeiten die ik per maand heb onthouden even categoriseren onder binnenland en buitenland. Later vandaag komen er nog meer jaaroverzichten.

Januari
- Binnenland: Een maand met medische missers. Patienten besmet in Groningen met Hepatitus B en C in de Van Mesdag-kliniek. Ook waren er door een onderzoek voor het remmen van alvleesklierontsteking 24 patienten overleden tussen 2004 en 2007.
- Buitenland: In Kenia slaan tienduizenden mensen op de vlucht voor het verkiezingsgeweld dat is losgebarsten. Een maand en vele doden later is de bloedige machtstrijd voorbij.

Februari
- Binnenland: Ongetwijfeld de uitzending van Peter R. de Vries. Al die 7 miljoen mensen hebben volgens mij vol verbazing gekeken naar het bekennen van Joran van der Sloot.
- Buitenland: Fidel Castro treedt af om gezondheidsredenen na 49 jaar. Raúl, zijn broer, neemt de macht in Cuba over.

Maart
- Binnenland: Het gedoe rond de film van Geert Wilders: Fitna. Heel veel mensen hadden er reikhalzend naar uit gekeken, maar volgens de verhalen viel de film een beetje tegen. In ieder geval heeft de film veel opschudding veroorzaakt in binnen- en buitenland.
- Buitenland: Belgie heeft eindelijk een nieuwe regering. Na de langste formatieperiode ooit krijgt de nieuwe premier Yves Leterme steun van het parlement. Helaas heeft deze regering in december hun ontslag aangeboden.

April
- Binnenland: Rita Verdonk start Trots op Nederland. Hier is veel over gepraat. Ze vertelt tijdens de lancering van de partij dat ze haar programma gaat baseren op wat het Nederlandse volk van haar vraagt en wil vooral het Nederlandse karakter behouden in Nederland.
- Buitenland: Het schokkendste nieuws kwam uit Oostenrijk. Joseph Fritzl sloot zijn dochter 24 jaar op in een kelder en verwekte 7 kinderen bij haar.

Mei
- Binnenland: De cartoonist die publiceert onder het pseudoniem Gregorius Nekschot wordt aangehouden, omdat hij volgens het OM in zijn cartoons zich schuldig heeft gemaakt aan discriminatie.
- Buitenland: De (politieke) spanningen lopen dramatisch op in Zimbabwe. In de binnenlanden zijn er veel meldingen van marteling en georganiseerd geweld.

Juni
- Binnenland: Wegens gezondheidsklachten besluit Jan Marijnissen afscheid te nemen als fractievoorzitter van de SP. Agnes Kant neemt zijn positie over.
- Buitenland: Na maandenlange Egyptische bemiddeling gaat een bestand in tussen Israel en de Hamas-beweging in de Gazastrook.

Juli
- Binnenland: Het rookverbod in de horeca heeft toch wel heel vaak het nieuws gehaald. Vanaf 1 juli mocht er niet meer gerookt worden. De meningen zijn erg divers. Niet-rokers vinden het wel oké, rokers en kroegbazen zijn minder blij. Volgens kroegbazen komt er minder geld in het laatje.
- Buitenland: Ingrid Betancourt komt vrij. Een spectaculaire bevrijdingsactie van het Colombiaanse leger maakt een einde aan haar gijzeling door de Colombiaanse FARC-rebellen.

Augustus
- Binnenland: Wijnand Duyvendak stapt op als kamerlid van Groen Links. Er is namelijk veel (negatieve) ophef over zijn verleden als actievoerder.
- Buitenland: Georgische strijdkrachten trekken Zuid-Ossetie binnen om het door onder controle te krijgen. Rusland slaat terug. Bij deze aanvallen komt RTL-cameraman Stan Storimans om het leven.

September
- Binnenland: De IJsselmeerziekenhuizen in Lelystad en Emmeloord krijgen een operatieverbod. De operatiekamers zouden niet steriel genoeg zijn, waardoor het gevaar op infecties groot zou zijn.
- Buitenland: Chinese baby’s krijgen nierstenen door vervuild melkpoeder. Uiteindelijk worden 300.000 kinderen ziek en 6 baby’s overlijden.

Oktober
- Binnenland: Op Bonaire wordt het stoffelijk overschot van Marlies van der Kouwe gevonden. Zij verdween vier weken daarvoor na het uitgaan. Ryan P. bekent na een paar dagen de moord.
- Buitenland: Joe the Plumber duikt op in het politieke gevecht tussen de 2 Amerikaanse presidentskandidaten. Hierdoor wordt Joe Wurzelbacher een ster.

November
- Binnenland: Minister Ella Vogelaar treedt af wanneer de PvdA het vertrouwen in haar opzegt. Ze wordt opgevolgd door Eberhard van der Laan.
- Buitenland: Barack Obama wint overtuigend van John McCain. Het is een heel bijzondere uitslag: De eerste zwarte president van de VS.

December
- Binnenland: Het paddoverbod gaat in. Er is grote verwarring over de toepassing van de nieuwe regels. De Amsterdamse burgemeester Job Cohen zegt daardoor nog niet over te willen gaan tot handhaving van deze nieuwe regels.
- Buitenland: In diverse Griekse steden breken rellen uit, omdat een agent een 15-jarige jongen heeft doodgeschoten. Deze rellen blijven enkele dagen duren.

Genoeg meegemaakt dus afgelopen jaar. Wanneer je alle hoogtepunten uitgebreid wilt bekijken raad ik aan om het RTL nieuwsoverzicht te bekijken. Dit is erg overzichtelijk en heb ik zelf ook gebruikt bij deze samenvatting. Eén ding is zeker voor 2009: De economische recessie speelde al een rol afgelopen jaar, maar zal zich nog verder ontwikkelen in het komend jaar.

1 comment:

Anonymous said...

Leuk kort en krachtig overzicht! Groeten, Eef